ScrollFx 10

ScrollFx 9

Friday, October 12, 2007

Gazetecilik Zor Zanaat Vesselam!

Gazeteci ve yazar Erdal Güven'in Tokyo'da görevli olduğu yıllardaki anıları içeren bir kitap. Okuması son derece eğlenceli ve bir o kadar da bilgilendirici. Son olarak okuduğum kitap. İşte aklımda kalan bazı ilgi çekici notlar.
  • Japonya'da NO PANTS adı verilen tabanı boydan boya ayna ile kaplı restoranlarda iç çamaşırı olmayan Japon genç kızları garson olarak çalışıyor. Ancak buradaki yemek davetleri genellikle rüşvet yerine geçiyor.
  • SUMO GÜREŞİni Japonlar yemek yiyerek seyrediyorlar. Hem de sandviç falan değil, özellikle garsonlar tarafından servis edilerek yüzlerce dolarlık yemek bunlar. Bu güreşleri seyretmenin bedeli yaklaşık 2000 usd ve daha sezon öncesinde bütün biletler tükeniyor.
  • MATSUDAKE MANTARI Japonya'da bulunan çok nadir mantar türü. Özellikle uçurum kenarlarında bulunduğundan bunu toplayan insanlar hayatını bile kaybedebilmektedir. Erdal Bey yöresel sebze satan satıcının iri bir salatalık görünümündeki 2 adet mantarın fiyatının 84000 yen, yaklaşık 160-170 YTL olduğunu söylüyor. Gerçekten inanması zor.
  • GEYŞA Japonca'da gösteri ve eğlence sanatkarı anlamına gelmektedir. Fahişe ile ilgisi yoktur. Hernedense Türkiye'de bu anlam ile bilinmektedir. Aslında gerçek bir geyşa, asla bir erkeğin rüyasını süsleyemez. Çünkü geyşanın makbulü yaşlı olanıdır. Yani iyi geyşa babaanne yaşında olur. Geyşa evinde geçirilen gece sonunda ödeme o gece yapılmaz. Bu hizmet çok pahalı olduğundan sıradan Japonlar bu evlere asla giremezler bile. Ertesi gün müşteriye fatura hediyeler eşliğinde gönderilir.

No comments:

501 Darts

Phozi Snapshot